126 Yıllık Taş Fırın Geleneği İznik’te Devam Ediyor

Tarihi İznik Fırını’nın hikâyesi 1893 yılında atalarının Kafkasya’dan göç ederek İznik’in Kırıntı Köyüne yerleşmesi ile başlıyor.

Bursa il merkezine 110 km, İznik ilçesine 35 km uzaklıkta olan Kırıntı Köyü İznik’e en uzak köylerden biridir. Yakın tepeleri yemyeşil ağaçlarla kaplı doğa harikası bir görüntü sunan Kırıntı köyü, Bolşevik ihtilalinden sonra Gürcistan ve özellikle Batum çevresinden gelen vatandaşlar tarafından kurulan 54 haneli köyde Gürcü kültürü ve gelenekleri halen devam etmektedir.
126 yıl önce İznik’in Kırıntı köyüne yerleşen vatandaşlar kendilerine has ağaçtan evler yaparken köy evleri ile birlikte bir de su değirmeni inşa ederler. Yıllar boyunca köylülerin ve çevre köylerin buğdaylarını öğüterek ekmeğin hammaddesi olan unu en doğal haliyle insanlara sunan tarihi su değirmeni, 1980’li yıllarla birlikte İlhan ve Ayhan Çil kardeşlerin girişimleri ile İznik’te bir fırına dönüşerek geleneksel bir şekilde sağlıklı ekşi mayalı ekmek yapmaya başlamıştır.
İznik merkezinde tarihi Ayasofya Camii karşısında faaliyet gösteren işletme hakkında bilgi veren Nebahat Çil, “ Ekmekçil adı altında uzun yıllardır biz bu geleneksel üretimimizi aile olarak devam ettiriyoruz. Üretimin her noktasında kadınlar olarak biz varız. Uzun bir süre elektrikli fırınlarda üretilen ekmekler yoğun bir ilgi gördü. Fakat doğal ve organik ürünlerin fark edilmesi ile birlikte ürünlerimiz şu an çok büyük bir ilgi görüyor. Kullanılan unlar, katkısız, doğal, taş değirmen unu ve organik undur. Ekşi maya ekmeklerimizin mayası, uzun yıllardır beslediğimiz kendi doğal mayamız. Hiçbir ekmeğimize, sanayi tipi un karışımlarını, ekmek katkı maddelerini, kimyasalları veya sanayi tipi yapay aromaları koymuyoruz.
Ekşi maya ekmekleri yapmak 3 gün, diğer ekmekleri yapmak 2 gün sürüyor. Doğal ekmek sabır işi ama karşılığını veriyor. Ürettiğimiz ekmeklerin sadece İznik’te değil çevre ilçelerden de talep görmesi bizi çok mutlu ediyor. Ekmek üretimi yanında pasta, börek ve çörekler gibi birçok ürünümüz mevcut. Ayrıca şu an yoğun talep gören Siyez buğdayından üreteceğimiz ürünlerimiz ile 100 yılı aşan un ve ekmek tecrübemizi önümüzdeki yıllarda daha çok tüketiciye ulaşmayı, bu amaçla daha fazla satış noktası oluşturmayı ve internet üzerinden ürünlerimizi sunmayı hedefliyoruz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Artizan Ekmek Nedir?

Neden Ekşi Mayalı Ekmek?